[Андріївська сільська рада ]
Головна » 2016 » Березень » 24 » Відбувся схід села
15:07
Відбувся схід села

22  березня відбувся схід села.  Участь  в якому взяли  голова районної ради Світлана Павлишина,  експерт регіонального офісу реформ Наталія Рохова, начальник фінансового управління райдержадміністрації Тетяна Прубняк, директорр ТОВ «Промінь Галичина» Олександр Бурейко, журналіст Ілона Гонта.

 Сільський голова Віктор Добруцький  коротко зупинився на досягненнях та проблемах минулого 2015 року, а також разом із присутніми накреслив перспективи розвитку сільської громади на 2016 рік.

Тези виступу додаються

 

 Шановні жителі села! Сьогодні у нас схід села на який  виносяться питання  життєдіяльності та  соціально-економічного розвитку села. Хотілося б щоб наш захід пройшов конструктивно. Є  багато невирішених у селі питань і  надмірні  емоції (викрики,  образи, принижування , як показала практика  минулих  зібрань) до позитивного вирішення проблеми не приводить. Тому давайте відмовимось від  напруженої  морально-психологічної  обстановки  та сутичок  між людьми , спокійно визначаймо проблеми і шляхи спільного їх   вирішення.  Я  хочу  щоб сьогоднішній діалог між місцевою владою та андріївською громадою відбувся.

Я зупинюсь  на досягненнях та проблемах минулого 2015 року, а також разом із присутніми накреслимо  перспективи розвитку сільської громади на 2016 рік.

Отже, територія сільської ради становить - 1513 га; кількість дворів – 297; кількість жителів – 592. В селі за минулий рік народилось 4 немовлят, померло 10 осіб.  Така тенденція спостерігається протягом останніх п’яти років. Вже у цьому році,  у січні-березні , померло шестеро  людей.

 

Бурхливо  у минулому році  обговорювалось питання, яке хвилювало  всіх андріївчан –  функціонування сільської школи. З даного питання були неодноразові зустрічі із   начальником  відділу освіти . Із найменшою кількістю дітей  серед усіх сільських шкіл району ми функціонували останніх три роки. Десь вдавалося зекономити і зменшити вартість навчання  одного учня, десь мотивували високими показниками навчально-виховного процесу, десь  зменшували опалювальну площу   щоб зекономити,  але так довго тягнутись не могло, бо  перед нами закривались школи з більшою кількістю дітей: і Романівка, і Слобідка, і Ямпільник, і Демківці. І дійшовши до 21 учня у школі і 21 працівника (педагогічні і технічні)  ми мусили закритись, бо  усі розуміли, що  ми є економічно невигідними для бюджету району  та й для держави.  Сьогодні не всім можу  пояснити, а особливо тим  хто не працював у цій    системі, що   клас  із  1-3-х учнів це недоотримання повноцінного розвитку, бо на одного учня виділялось 5 годин на тиждень, коли у повному класі 5 годин на день. Останні роки педагогічні працівники перепрацьовували на добровільних засадах (Оплата йшла за 5 годин , а на виконання  програми треба було 23 години на тиждень), але  так довго тягнутись  не могло.

          У селі залишився функціонувати дитячий садок, який у спадок від школи отримав майно, яке може використовувати у своїй діяльності. Це  велике вливання,  лише треба цінувати і уміло його використовувати.   Великою помилкою було збільшення площі  під  дитячий   садок після  закриття школи, бо нагріти  приміщення при  суворих лімітах  і витримати санітарні вимоги щодо тепла не вдалося.   Працівниками садочка не контролювалося витрачання коштів на  ремонт  влітку, коли  перераховано сільською радою  було 10 тисяч  гривень а реконструкції паливної системи  не відбулося.

Були зустрічі з батьківською  громадськістю і пояснення  і захист завідувачки  що   не знала,  не розуміється в питаннях ремонту це тільки  балачки.  Я   розглядаю   завідувачку як посадовця, як керівника  і як  особу, яка мала би контролювати.  І несумісне із керівником –  не знала, не розуміла. Не піддається поясненню і те, що дружно підбурені батьки  йшли на справу, а на ремонт  у садок ніяк не  могли  зібратися .

Поки  не поміняється свідомість у працівників  про  відповідальність за те, що  вони є  уповноваженими  особами на своєму робочому  місці, поки  не почнуть   роз’яснювальну роботу серед батьків  непорозуміння і  протистояння буде продовжуватися.   Такої уваги дитячому садку, як в минулому році, коли уся інвестиційна угода пішла на підтримку матеріальної бази садочка , а це 27000грн і у цьому році 19000 грн не було ще жодного року, хоча  цільове призначення угоди – благоустрій. Десь і розумію окремих жителів, які   відкрито обурювались. Бо  капітальні ремонти не робляться у лютому місяці. Це добре, що  ще погода сприятлива була.  Новій  завідувачці дитячим садком є над чим працювати і ми  усі  щиро їй бажаємо тільки успіхів і підтримки її команди.

 

        Не хочу здаватись упередженим  до самого себе, розуміючи, які сьогодні тягар зобов’язань перед громадою лягає на плечі сільського голови. Адже немає нині ні парторга, ні голови колгоспу, за якими колишній голова сільської ради був як за кам’яною стіною. Сьогодні є одна людина, яка несе повну відповідальність за територіальну громаду – голова села. І саме від його організаторських здібностей, уміння об’єднати людей навколо проблем, які необхідно вирішувати, розуміння цих проблем, співпраці з усіма залежить те, що ми звикли називати суспільно-політичною ситуацією в територіальній громаді.

 

 У селі  щовівторка приймає досвідчений   лікар  первинної медико-санітарної допомоги.  Гарно відгукується населення про роботу ФАПу. Однак розуміємо, що   ніякої діагностики сьогодні на селі немає. І наш заклад серйозно потребує  забезпечення лікарськими засобами та оновлення медичного обладнання, оскільки  у населеному пункті   проживають переважно особи пенсійного та передпенсійного віку із  високими показниками захворюваності.

 

 

Несподіваним  для жителів села  у цьому році стало  питання автобусного сполучення, оскільки компенсація за пільгові перевезення лягла на плечі місцевих громад. А бюджет громади не в змозі відшкодувати перевізникам  кошти за пільговиків. Дане питання розглядалось на сесії сільської ради і не знайшло підтримки. І не дивно, бо не так багато вже у нас їздять  пільговики, щоб ми   утримували   маршрутний  рейс. Для порівняння: одному із перевізників  у  місті було відшкодовано 200 тисяч гривень, а  сплатив він державі  податків на суму 3000грн.  Запитується  яка тут економія  для місцевого бюджету?

 Законом України «Про державний бюджет»  від 25.12.2015 року не передбачено субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на  компенсацію  наступних пільг: надання послуг зв’язку  учасникам бойових дій, особам постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС, особам з трудовими заслугами, багатодітним сім’ям, учасникам війни. Особи, які мали пільги  на даний час   оплачують послуги самостійно. 

 

     Стратегічною метою сільської ради у 2015 році було придбання  матеріалів для вуличного освітлення                 

Частково матеріали придбані попереднім головою  на загальну суму  – 30414 грн.  Сільською радою за встановлення світильників  було проплачено 8630 грн.  у Чемеровецький РЕМ. Дана організація   почепила 12 світильників і 3 коробки на електричні опори         , прикріпивши їх  однією жилкою алюмінієвого провода. Пізніше  на мої прохання  Соловей Василь  закріпив коробки на підстанції, що в свою чергу відповідало вимогам безпеки.

Несподіванкою виявилось те, що лічильники не відповідають вимогам обліку денного та нічного освітлення.   З  серпня по жовтень горіло світло,  і навіть по 24 години на добу,    і як результат  у листопаді  мені  довелось підписати платіжку   на 900 грн.  за  вуличне освітлення. РЕМ порахував кіловат по 2 грн. Тому постало питання термінового придбання двозонних лічильників. На даний час вони параметризовані у Хмельницькому  обленерго. За лабораторні дослідження   було проплачено  1044 грн.

 

Пізніше були придбані матеріали  у магазині «Рембуд» на загальну суму 15 635 грн.  та 20 світильків по акційній ціні  зі складу Вінницької «Промавтоматики»

Прикро те, що  окремі члени громади допускали собі втручання у роботу вуличного світла і самостійно налаштовували, без усякого допуску, роботу фонарних ліній, використовуючи сірники  як фіксатори,  чим принесли збитки  сільській громаді, бо і магнітне  реле   і   датчик часу вийшли з ладу – згоріли, тому постало питання  повторного придбання.

         Дякуючи  Товариству  за надану техніку, дякуючи  Солов’ю, Данильчуку  , Нечаєву, Чайковському, Гринчуку, Косаняку,   Кравцову,  Гуменюку своїми силами ми спромоглися облаштувати вулиці фонарною лінією і самими світильниками.  Повірте, коли стикнувся з тим, що   у багатьох місцях  вилучений провід, то  поставало питання,  чому ми такі недалекоглядні, чому живемо сьогоднішнім  днем. Руки опускаються, коли з   вуст мешканців  чуєш наступне, що за часів колгоспу вони побили  лампочки щоб не було видно як несуть крадене з господарства додому. Шановні мої,  пора змінювати свідомість,  бо саме децентралізація першим що передбачає, це перебудову свідомості.

          Ніколи    не буде цінуватись те, що прийшло даремно. Так,   проект  Євросоюзу  / ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований  на громаду», який виграло село Кугаївці по   вуличному  освітленні   передбачав  240000грн, з них  збір з об’єднаної громади (із жителів села) 11543 грн.,  партнерів – 46000.     Сусіди вклали гроші і напевно цінуватимуть…            

         Хочу зупинитись на питанні  режиму нічного освітлення   і закликати менше капризувати (треба чи не треба світла).   Відповідно до  протоколів параметризації у метрології  Хмельницькобленерго  помісячно  визначено нічний і денний час. Нічний тариф оплачується 45коп за кВт, денний 2грн. за кВт. І якщо у березні нічний час з 19.00 до 5 ранку, то не будимо ми переводити гроші і  світити у денний час, хоча не виключаю, що  сутеніє швидше. Щомісячна плата у зимові місяці  по 400грн це також суттєве навантаження для сільського бюджету.

 Законом    України, що вийшов у травня 2013 року «Про перебування неповнолітніх   у закладах розваг у нічний час»  обмежено  перебування неповнолітніх у громадських місцях  до 18 років у вечірній час, (а це  після  22.00 год), біля розважальних закладів та закладів торгівлі.  Тому світло горить до 12  години, щоб ваші діти могли спокійно добратися додому. Питання  до батьків  чи повинен неповнолітній   перебувати вночі без нагляду  дорослих.

Для дітей, молоді у канікулярний час, у вихідні  дні дозволено  використовувати послуги спортивного залу школи.  Стоїть  питання добросовісного використання  та  залишення порядку після себе.  Якщо протягом січня-лютого, коли в основному студенти були вдома, збиралося по дві команди, то це тільки  радує, бо молодь задіяна  у корисну справу і ведеться здоровий спосіб життя. Однак ,  незадовільним залишається   стан приміщення, яке  надане молоді для відпочинку. Гори сміття,    окурки ,  пляшки,  пил   – все це залишається після культурного відпочинку.  Якщо не буде порядку   на території школи та у приміщенні – буде єдине правильне рішення   це заборона   використовувати сільською молоддю заклад.

Всім, кого цікавить доходи і видатки сільської ради можна ознайомитись на єдиному веб-порталі  використання публічних коштів «є-дата». Портал  є офіційним державним інформаційним ресурсом у мережі Інтернет, на якому оприлюднюється інформація  згідно з Законом  «Про відкритість використання публічних коштів» .  Доступ до інформації є вільним і безоплатним, що надає можливість задоволенню публічного інтересу щодо процесів контролю, утворення, розподілу та   використання  коштів.   Це питання слухалось на  сесії сільської ради. Цю інформацію можна знайти  і на сайті сільської ради  за адресою andriivca.ucoz.ua

 

Депутатський  корпус ради за результатами останніх виборів змінився на  100%. Це суттєвий фактор, бо  людей задіяних у  депутатській діяльності треба вчити.   У нас є перші спроби зв’язку громади, депутатського корпусу, виконкому.  На своїх округах депутати неодноразово зустрічалися  з виборцями  тоді, коли   проходив збір коштів на  догляд кладовища  чи збір гуманітарної допомоги на Схід України.   Не можу всіх пережаліти і знайти  виправдання тим  фактам, що мають місце у селі: коли  свідомий громадян, наголошую свідомий, не соціально відсталий говорить депутату що   не давав гроші, продукти і  давати не буду, або,  з мене із зарплати вираховують, або йди під церкву сідай і проси милостиню.  Щось незрозуміле коїться.  За такий в  лапках патріотизм просто соромно. Село  вже шість разів організовувало допомогу  в зону АТО.  Надходження продуктів, коштів  облікується  у  секретаря сільській раді,  усі списки зберігаються. Соромно, що є такі, які ще жодного разу не долучились до  такої корисної справи.

В умовах неоголошеної війни та відповідно до Закону про тимчасову мобілізацію повноваження щодо  збору і оповіщення  покладено на органи місцевого самоврядування.  Питання не  з приємних. І через докори, приниження   невдоволених  на сьогоднішній день   у сільській раді немає людини, яке веде військкомат, бо звільнилась.  Це   питання на сьогодні  відкрите.

 

         Я  не  можу сьогодні знехтувати  тими зауваженнями, які висловили   мені  люди останнім часом.  У селі процвітають  самогонні “точки”,    майже  на кожній  вулиці,   через  які спивається село.  Коли  робив зауваження,  коректні попередження , то розгортався цілий   шлейф  розмірковувань на зразок:   що я не єдиний, а продає  і   той і  той. Цю  проблему    вирішити   без  правоохоронних органів  я не зможу.  Є пропозиція до магазинів легалізувати свій бізнес. Спокійно сплачувати акцизний збір і  стихійні точки самогоноваріння не будуть  показувати пальцем, а від так і до них  дійде черга.   

         Декілька років підряд   спостерігалась тенденція ігнорування проблемами соціально незахищених односельців.  Як показав досвід, що спільними зусиллями місцевого самоврядування, медицини села,  поліклініки,  працівників Терцентру,  небайдужих родичів нам вдалося  організувати проживання Бринської Станіслави  Володимирівни у  Черчецькому будинку для пристарілих.  Десь навіть і образа закрадалась, коли чув  постійні нарікання на кшталт,   що та сільрада собі думає, або  бійтеся Бога, робіть щось з цією людиною, хоча та людина мала рідних і заборонити їй відвідувати  магазин, пошту, похорон ми  не маємо на це ніякого  морального  права.

          Нарікання жителів села на те, що окремі господарі  виливають воду після прання  на проїжджу частину дороги,  або на подвір’ї   працює пральня машина   і вода стікає на дорогу.  Випарами  хімії   від прання дихають  і дорослі  і діти.  Чи не  вистачає    на подвір’ї   хоч одного квадратного метра,   щоб вилито воду  з порошком.  Такі факти недопустимі  і відповідно до Правил  про благоустрій  на території Андріївської сільської ради  таке правопорушення тягне за собою    адміністративну відповідальність.         Дивують окремі господарі, які сміття з подвір’я висипають на вулицю.  Замела   біля собаки  і  в ямку на дорогу,  пополола  квітник і   бур’яни  в ямку. А ще гірше, коли  не всім привиті правила колективного проживання у селі.  Коли сусід сусідові може  ціле відро битого  скла  висипати на город, чи  мертву птицю  кинути під його садибу.  А  як важко  вислуховувати брехню дорослої людини, яка попалась на  правопорушенні і   стверджує, що то не вона. Сьогодні я жодного прізвища не називаю, але наступна наша зустріч  вже не буде такою лояльною до тунеядців.

 

У цьому році  навіть без участі домогосподаря   сільська рада  взяла на себе  функцію оформлення субсидій на тверде паливо тим, хто   індивідуально цього не  в силі зробити. Ми  самостійно доправляємо  документи  в Управління соціального захисту населення. Щотижня, ось у же три місяці, отримуємо і роздаємо населенню повідомлення про нарахування субсидій на газ і світло.  Непорозуміння з окремими громадянами виникають, коли пробуємо пояснити, що таке пільга,   а що таке субсидія і чи потрібно оформляти те чи  інше.

Були закиди-образи   попереднім головам, що провести в останню дорогу приходили  представники органів самоврядування   вибірково,  і  на могилі про померлого нікому доброго слова сказати.  Це зауваження ми прийняли  до  уваги.  Хотілось щоб  лише  таких заходів було якомога менше.

Нездоровою є ситуація і з прийманням молока від населення.  Дуже важко утримувати сьогодні корову, і   як боляче, коли за безцінь закуповують молоко. Так, ми змушені його здавати, бо це  така продукція що не постоїть, а на цьому йде наживання. При закупівлі базисного молока по ціні  3 грн. за літр  у дитячий садок воно повертається  по ціні 12 грн  із жирність  3.1.  Є  пропозиція  від Першого національного кооперативу, де сьогодні молоко приймають по 4.50   Але проблема в тому, що ми не в змозі організувати своє виробництво, бо  своїми  руками  знищили корівники.  Не  один підприємець  бажав організувати   відгодівлю  телят і свиней, але екскурсія  до  руїн господарства відбиває  бажання. Ніхто не хоче вкладати великі кошти у руїни. Отож, дорогі мої односельчани, окремі трохи збагатилися, бо собі використали будівельний матеріал, метал  та  устаткування, а про завтрашній день не подумали, не подумали  і про  постійну зарплату і про надходження  до місцевого бюджету і про  подальший розвиток села.  Прикро, що і надалі продовжують  грабунок. Ще добротний матеріал беруть на паливо в той час, коли у долинах річок, на шляхах достатньо палива. У мене заклик до нас усіх, припиніть розтягувати  майно  колишнього господарства, ще є надія що хтось прийде і відродить господарство і дасть нам робочі місця.

         Про створення робочих місць йшлася мова із керівником ПП «Кочубіївське», який  має намір відродити  андріївську  хлібопекарню  і створити додаткові робочі місця.  

 

Вже скільки років нагальною  проблемою  є   громадське  пасовище. Це  питання  стало  першочерговим у  листопаді 2015 року. З розумінням віднеслося місцеве агроформування ТОВ «Помінь Галичина» безкоштовно  обіцялось  допомогти технікою: зорати, закультивувати, посіяти, навіть  зі злаковими  мали допомогти. Завдання громади було організуватись  та   придбати насіння трави. Відмовились ми, бо виховані в тому дусі, що хтось тай нам зобов’язаний це зробити безкоштовно. А  нам, шановні мої,  ніхто нічого не винен, пора вже  відійти від  утопії соціалізму  і згуртовуватись навколо проблем   і  спільно їх вирішувати.

Аналогічними є нарікання на  малу  виплачену суму за оренду землі (паї). Пайовики  заключали договора  з орендарем    на 6%  в минулому році було виплачено 7% .   Усі  були задоволені.   У цьому році    виплата  розділена на 2 частини   і ніби й немає підстав для паніки, проте окремі шукають  підступний мотив у таких діях.    Йде прихована агітація   розірвання  договорів і   передачу  часток-паїв іншим орендаторам.  Хочу застерегти:   ми вже колись  мали такий негативний досвід з «Мрією».

Обростають у селі слухи ріпою. Хтось  підпільно підливає масло  у вогонь. На території села  хімскладів немає, а слухи   віщують, що є  у підвалі  колишньої їдальні  на тракторному стані. Запевняю усіх – немає там нічого. І нагнітання,  що розіллється і    і  попаде у грунтові води і тому подібне – це все  видумка і фантазія.

 

 

Проблемою сьогодні на селі є відлов бродячих собак. Були випадки, коли бродячі  пси розривали собак на прив’язі. Звернення  представників сільської ради   у ветмедицину і до дільничного   були  безрезультатними.  На сьогоднішній день  цим питанням ніхто  в районі не займається. Мені порадили знешкоджувати собак власними силами.   Ми самі порозпускали тварин. Хочу, щоб усі взяли за правило «собака має бути  на прив’язі».  Вже  не одне  усне звернення було з вулиці Бринського про  табуни  неприв’язаних собак, а скоро городи, грядки…  Шановні, краще   позбутися  коли   цуценя  маленьке,  аніж  потім гонити, штовхати, нарікати на  те, що бродячий, безпритульний пес.  

    

         Не відчули ми співпраці із окремими  установами  району, коли нещодавно  у село втік від родичів психічно хворий чоловік, у діагнозі якого звучить і неосудний і небезпечний для  оточуючих. Дивно те, що і поліція і медицина працюють по факту:   є  неадекватна поведінка, чи  вчинений злочин – реагують, немає  -  ніхто  немає права виїжджати. А на  випередження  ніхто не працює. Дякуючи родичам, які  спрацювали саме на випередження і відправили хворого у лікарню.

 

        Переконався, що  сільська молодь  здатна на добрі справи і без  організації на те  органів  місцевого самоврядування.  Добра справа  виявилась лише заробітком  для  юнаків та дівчат.    Я   про  різдвяно-новорічні щедрування і колядування.  Щорічно  такі заходи  мали мету  зміцнення матеріально-технічної бази  будинку культури.  І    нарікання громади на  те, що дане питання мало  би  бути підконтрольним сільській раді  до  її компетенції  не входить. Молодь організувалась  і  має спланувати куди потратити гроші, а не тільки  думати про власний заробіток.    А далі  можу передбачити що буде,  вийдуть з ладу шкільні м’ячі і знову  вирине ще одна проблема «ЧИМ ГРАТИ?»,  Тай з апаратурою у клубі не все гаразд… Доламаємо шкільну і  тоді вже будемо спокійні.  Я закликаю молодь  вчитись аналізувати і приймати правильні  рішення.

         Доброю справою була  у минулому році організація окремих громадян на ямковий ремонт  автомобільної дороги від Бережанки до Андріївки. При сприянні депутатського корпусу району та начальника райавтодору  Головатого  нам виділили безкоштовно 40тонн   асфальту. Два дні  андріївчани по 8 чоловік безкоштовно працювали   на ремонті дороги.

Якщо порахувати, що тонна асфальту  1000 – 1200 грн, то  придбання  його нам не під силу.

Так у 2015 році  до Дня Перемоги (9 травня )  13   особам була надана матеріальна допомога  на  суму  2 600,00 грн.   До Дня людей похилого віку 30 осіб одержали продуктові набори на суму 1472 грн.,  до Дня інваліда 9 осіб   отримали  продуктові набори на суму  873 грн.. Регулярно надається допомогу у вирішенні соціального захисту населення .

 Всі одинокі громадяни похилого віку знаходяться на обслуговуванні соціального  працівника Чемеровецького територіального центру. Бажаючим надається допомога у організації завезення палива, обробітку присадибних ділянок.

        За 2015  рік , злочинів кримінального  характеру  на території сільської ради не зареєстровано.  На  засіданні адміністративної комісії розглянуто три протоколи про вчинення адміністративного правопорушення та  відповідно ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення 3-ьом особам винесено попередження. І у цьому році    троє людей вже заслуховувались на адмінкомісії  і їм також винесено попередження.

 

 

Я  пам’ятаю, що голову  обирають люди і служити в першу чергу потрібно саме своїм виборцям. А  обранцеві  громади завжди є над чим попрацювати, питань, які необхідно вирішити ніколи не зменшується, бо жителі постійно звертаються з різними проханнями. Але не привчені ще ми сприймати адекватно зауваження, побажання чи насторогу.  Образи  на те, що потрібно прибрати смітник, бо він  найближче прилягає до твоєї садиби. Чи  утилізувати  мертву птицю, щоб не зробити шкоди сусіду   у якого  поголів’я  не зачепила  хвороба.  Чи прибрати занедбану садибу  тому, хто обробляє город  на цьому номері.

У край незадовільному стані  знаходяться наші дороги. І першим, що б ми  хотіли зробити це їх поремонтувати . У минулому році було вивезено  86 тонн щебеню. Велика допомога в цьому була місцевого Товариства, яке надало транспорт. У  цьому році ця робота буде продовжена. Кошти на щебінь закладені (77  000 грн у жовтні місяці).  У громадській приймальні народного депутата  Володимира Гереги обіцяли надати транспорт   щоб вивезти щебень,    та послуги  грейдера.    Це була б дуже велика допомога,  бо  автопослуги дорожчі  за сам щебень у двічі.  А ціна грейдера    3.5 тисячі гривень за 8 годин.    У минулому році моїм попередником  була  допущена велика помилка , коли  сільська рада відмовилася   від   пропонованих послуг «Конкретних справ»,  в той час  коли   окремі  невеликі  села вивезли до 300 тонн щебеню безкоштовно.

Серйозно постає питання забезпечення населення питною водою.  У криницях різко зменшився   рівень  води.  Час висунув  нову вимогу – копання артезіанської свердловини.    Один погонний метр  буріння свердловини  на трубу  діаметром    125мм   становить 700 грн.   У   нас приблизно вода  на глибині  90 метрів.    За  свердловину треба заплатити  63 000 гривень.  Важко, а може й  неможливо відновити колишню свердловину, бо  у трубу кинуто бетонного пасинка, який  застряг  і неможливо його рухнути ні вперед ні назад.    Є ще одна криниця біля церкви, яка на сьогоднішній день  є найбільш  повноводною, але й там  окремі господарі  вже пробували витягнути металічну трубу.    На даний час в районі розробляється програма  з водозабезпечення і можливо  і нам буде якась допомога.

Резонансним у минулому році  була подія, коли  із ДКУ-дробілки   вкрали мотор. І на  сьогоднішній день  село залишилося  без  дробілки  зернобобових.   Органи  місцевого самоврядування зверталися до слідчих, які  прозвітували, що оскільки  об’єкт  був безхозним (ніде  не стояв на балансі), той  й  стан злочину відсутній. Аналогічним  було  письмове пояснення  слідчого  лейтенанта поліції  О.В.Табакова , після трагедії  на  телятнику, коли загинула людина,  що  не вдалося встановити  власника приміщення  і відповідно  не проведено   профілактичної  роботи   з приводу приведення  будівлі   до належного стану.  Хоча   такі   відмовки  не вирішують стану справ.

За  межами населеного пункту   знаходяться    чотири  ставки  і всі вони перебувають  в оренді.  Умови  договору   до цих пір дотримувались. За рік    до сільської ради зі ставків надійшло   від Чемерівці «Ведмедицина» - 1904 грн, від  Блонського А.А. – 3540 грн. На цей рік заплановано надходжень 2729 від Ветмедицини,  1690 від Блонського А.А. (до квітня місяця). Проте,  поступають  сигнали  про неналежне  виконання договору. У ставку, що орендує ветмедецина  різко знизився рівень води. Гідротехнічна споруда  потребує ремонту.  З усним зверненням  ми зверталися про усунення недоліків,  якщо стан справ  унайближчий час не покращиться  ми будемо  залучати екологічну службу і  водний  нагляд.

 Надходження від землі ПП «Кочубеївське»  за оренду землі -  194га -  5691,  від ТОВ «Промінь Галичина» -  946 га -  41767грн.

        «Мурований»  ставок в селі   не перебуває в  оренді . Тому силами мешканців, чиї городи прилягають до ставка необхідно провести благоустрій прибережної зони.  А депутати сільської ради, члени виконкому мають  проводити  роз’яснювальну роботу серед населення з питань охорони навколишнього середовища і самі брати участь в цих заходах.

                 Про роль   надання адміністративних послуг сільською радою  свідчить кількість виданих за 2015 рік  довідок - 1008 . Вчинення нотаріальних дій – 134. Реєстрація актів цивільного стану – 13.  Операцій  з ведення реєстрації за місцем перебування  за рік  (приписка-виписка)  проведено – 23.  Питання  зі звернення громадян  -   41 заява, з них:  15 письмових,  26 – усних. В міру компетенції  сільської ради усі заяви розглянуто,  надано вичерпні відповіді,  окремим громадянам дана  консультація  звернутися у вищестоящі органи.  

        

 Поступила  пропозиція від священників православної і римо-католицької церков  про заборону, відмову   після похорону  від  обідів  (так званої поминальної трапези).  Перетворилася вона у нас у  пишне застілля  із  великою кількістю  страв, за  яке   господарям ще довго потрібно розраховуватись. Такі  заходи вже давно втратили  християнський характер, бо  жоден з них  не обходиться без міцних алкогольних напоїв. Тому  і священики  і окремі громадяни  ініціюють відмовитися від  таких обідів. Багато  західних областей таку практику  підтримують. Останнє слово за священиком і я думаю ми повинні його підтримати.

 

Хвилює окремих громадян,  особливо тих, які утримують худобу,  розорані поля до окопів та проїжджої частини доріг.  За часів колишнього колгоспу від  ставків, окопів, доріг робилися   відступи, які не орались. Сьогодні, коли земля розпайована  і здана в основному вцілому в  оренду  - встановити  границі і межі практично  неможливо. З цим питанням я підходив до начальника земельного відділу  і   конкретної відповіді не отримав, бо з його слів,   якби були розбиті колички на кожну ділянку, то тоді б можна було  б встановлювати відстань  до окопів, доріг  і  т.д.

         З метою наведення та підтримки належного санітарного стану  в населеному  пункті  плануємо проводити  загально-сільські суботники, весняні толоки.  Обов’язком   установ та організацій  щочетверга  вважати  прибирання працівниками  закріплених  за ними території.

 Певна робота проводиться  з ліквідації стихійних сміттєзвалищ.

Однак,  село потопає у смітті. Не привчені люди   не смітити!!!!  Народна мудрість гласить «Чисто  не там де  прибирають, а там де не смітять».

           Побутові відходи  з кожного двору домовлено вивозити  трактором Лазарука Анатолія.  25 березня , у п’ятницю,  буде проходити збір   відходів.   Прохання мішки  із  відходами винести на вулицю, щоб не затримувати транспорт.

       

         У страшному стані  на сьогодні  знаходить сміттєзвалище  на Зеленеччині.  І знову  таки :  везуть  великі господарі, бо не кожен має таку можливість, і  висипають де  їм  зручно. Товариство іде назустріч  і  пізніше   дасть техніку підгорнути, але і тут є  нюанси.   Скляні пляшки  нищать резину. Відповідно така процедура затратна для  товариства. 

         Невирішеним залишається питання  використання дороги важким  транспортом.    Будинки від руху такої   техніки лопають  і  є загроза   в подальшому їх  руйнуванню.  Місцеве товариство пішло на зустріч і обмежило рух,  хоча мають місце випадки    руху  машин  з інших господарств.

        

             Завдання, що стоять перед громадою.

 

                 Проблемним на сьогоднішній день  є доступ до городів  мешканців вулиці Зарічної від Білявської до Замосьної. У перспективі   необхідно облаштувати  дорогу для проїзду  трактора, яка  і запланована.  Але ця робота має  бути зроблена своїми силами.  Біля  Нечаєва Володимира   потрібно розкопати трубу і встановити   в долині городу  Білявської. Буде бажання – буде результат.  Я ініціативи підтримую, якщо є підтримка руками. А якщо тільки ініціатива-наряд, той так і залишиться у планах, бо  комунального господарства  при сільській раді немає.

Розпочата робота   з  благоустрою  кладовища.  Замовлено 200 метрів залізобетонного паркана.  Найближчим часом необхідно вирізати   акації на католицькому кладовищі, бо влітку   своїми силами будемо встановлювати паркан. 

Великий  фронт роботи  у минулому році проведено з облаштування православного кладовища.  4  місяці працював Кислов Валентин Панасович на  платній основі – 900 грн  за місяць. Різні думки з цього приводу мають мешканці села. Якщо є бажання, щоб людина доглядала кладовище,  то нам необхідно продовжувати збір коштів.   На себе сільська рада  цю  функцію взяти не може, бо     штатний розпис не передбачає таку одиницю.   

 Надіслано клопотання у громадську  приймальню народного депутата  з питання надання матеріалів на виготовлення зупинок для очікування автобусів.

         Продовжується робота з придбання матеріалів для вуличного освітлення та облаштування фонарних ліній.

         Бажає бути кращим і дозвілля молоді. Не можна  сьогодні роботу директора будинку культури обмежувати  окремими  концертами. Робота має проводитись планова і регулярна. На  канікули  весняні, літні великий фронт роботи,  в плані зайнятості, лягає і на бібліотеку.

         Закінчується робота з виготовлення генерального плану села. На сьогоднішній день  за  нормативно-грошову оцінку землі в межах населеного пункту   проплачено  13 442 грн.    За   вартість робіт  із створення  топографічної основи населеного пункту  необхідно проплатити – 27 143 грн. Увесь генплан для бюджету сільської ради обійдеться біля 45 000 грн.

         Не знімається з контролю питання  прибирання населеного пункту.

         Мають місце у цьому  році  і непередбачені витрати сільською радою. Усі судові справи, позивачем  яких була Андріївська сільська рада,  за попереднього голови,  про неправомірність виділення земельних  ділянок –  ми програли і маємо сплатити  гроші за кожну справу по 500грн.

          Неминучим у найближчій перспективі  стоїть питання  децентралізації – об’єднання територіальних громад.  Реформа передбачає створення фінансово незалежних громад, які зможуть самостійно і на належному рівні утримувати дитячі садки, амбулаторії, будинки культури і клуби, дороги, інфраструктуру. Три основні складові, а це повноваження на місцях, фінансові ресурси,   контроль, дозволять створити ефективну модель самоврядування. Переймаючи європейський досвід у впровадженні цієї реформи, а саме від сусідньої Польщі, в Україні будуть створені потужні територіальні громади, які матимуть більше повноважень, фінансову самостійність і, відповідно, більшу відповідальність.

         При нагоді  хочу подякувати приватним підприємцям , які долучилися до організації свята Андрія, коли  у нас в гостях був духовий оркестр з Бережанки.  Це Волосецький, Пазинюк,  Пилярський, Бурдельний, Лазарук,  Слободян, Яцишин.

 

Неможливо в одній доповіді охопити все, тому я думаю,  що у  своїх виступах  та запитаннях ви доповнити мене.

 

       Хочу   побажати всім  здоров’я , сімейного добробуту,  щастя,  достатку, тому, що ви є громада нашого села, а громада вирішує все, громаді підвладно  вирішення глобальних проблем.

 

Переглядів: 923 | Додав: DOC | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: